marți, 1 martie 2016

Mobilă şi capitalism

Dacă unii s-au născut în capitalism, într-o economie de piaţă sănătoasă şi concurenţială, alţii au fost puşi în faţa faptului împlinit şi au fost nevoiţi să înveţe repede. Sectorul de producători mobilă, cu precădere cel din lemn masiv sau furnir, după o perioadă de înflorire şi de export a avut de înfruntat importul marilor retaileri de mobilier. A urmat o perioadă care seamănă cu un grafic de trigonometrie al funcţiei sinus.

mobila din butoi


Nu doar un producător mobilăRomânia a preferat să lucreze numai pentru export, ci foarte mulţi. Datorită faptului că piaţa romanescă nu avea puterea de cumpărare a unui mobilier masiv, excelent executat şi finisat, exportul către ţări potente financiar a fost una din soluţiile găsite de mulţi producători, mobila românesacă ajungând până în îndepărtata Canada. Germania este una din ţările care deasemeni apreciază mobilierul românesc. Câţiva producători mobilă de renume au continuat să producă mobilier de calitate şi pentru piaţa românească, s-au modernizat, au redus costurile de producţie, și-au eficientizat departamentul logistic.
Nu au fost puţini acei producători mobilă ce au acceptat sistemul lohn producând mobilă sub numele unor branduri străine sau chiar româneşti. Trebuie să fi fost greu de acceptat pentru un producător mobilă România să creeze sub alt nume, dar a fost o solutie de a continua o afacere, una pe profit. Unele făbricuțe s-au specializat fix pe crearea anumitor elemente de mobilier. Alţi producători au găsit afaceri de nişă precum mobila din butoi.
Cu timpul, mobila din pal începe să ocupe o parte tot mai mare din piaţă, faptul că materia primă este mai ieftină, prelucrarea sau mai bine zis montajul este mai usor, timpul de execuţie mult mai scurt s-au reflectat în preţ şi în puterea de cumpărare a românilor. Mulţi dintre aceşti producatori, punând calitatea pe primul loc, jucându-se cu culorile, construind obiecte noi, avangardiste, și-au câştigat un nume în rândul marilor producători mobilă România. Foarte mulţi şi-au folosit imaginaţia, s-au folosit de sticlă, inox şi alte materiale pentru a crea obiecte de mobilier unice.

mobila de copii, camere de copii


Acei producători de mobila , fie din lemn, fie din pal care au intuit sau analizat că mobilierulpentru copii este o afacere în creştere, nu s-au înşelat. S-a creat o piaţă nouă dedicată celor mici şi nevoilor lor. Aşa că pătuţurile în formă de maşinuţe, castele sau cu diverse personaje de desen animat şi-au găsit repede cumpărătorii. Dacă mobila este şi versatilă, este că şi vândută.
Pentru acel producător mobilă România care foloseşte esenţe de lemn rare, care crează obiecte luxuriante care te duc cu gândul mai mult la artă decât la mobilier există o piaţă ţintă, mai mică, dar bine “motivată”.

În ultimii ani, lucrurile încep să se aşeze bine pentru toată lumea… Mobila din lemn masiv începe să fie din nou căutată de români, lucru de bun augur pentru orice producător mobilă care a continuat să ducă mai departe o tradiţie pe care să o completeze cu utilaje performante şi idei noi. Mobilierul din pal realizat la comandă are în continuare căutare iar pe retailer nu avem de ce să-l plângem, preţul îşi spune cuvântul şi nu va duce lipsă de cumpărători.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu