vineri, 26 februarie 2016

Tu ştii ce mobilă ai în casă? intră sa vezi stilurile dominante din industria mobilei.

Dacă pe marile podiumuri defilează manechine celebre şi dau viaţă unor noi tendinţe în modă propuse de creatori celebri, există acesta tendinţă şi în lumea marilor producători de mobilier care se adună în cadrul mai multor târguri internaţionale de mobilă pentru a propune noutăţi în materie de design, material şi culori. Propunerile lor crează noi curente, învie sau modelează curente vechi şi dau startul celorlalţi producători de mobilă .
Fiecare producător de mobilă din România care doreşte să se alinieze cu piaţa, cu tendinţele, cu cererea existentă sau viitoare îşi va alege cel puţin un curent, o direcţie către care îşi va îndrepta eforturile şi o parte din producţie. Informaţia este “cheia” în aceste zile în care lumea trăieşte pe jumătate on line, motiv pentru care, marii sau micii producători mobilă ar trebui să fie la curent cu noile tendinţe înaintea clientului.
În acest moment avem prezente în marile showroom-uri de mobilă mai multe tendinţe/stiluri.

mobila minimalista

  1. Minimalismul
Deşi minimalismul a apărut în anii ’60, cei mai mulţi producători mobilă România l-au speculat după anii 2000, bazându-se pe elemente de mobilier simple, discrete, cu linii drepte urmând principiul “Less is more”. Vorbim aici de o mobilă modernă, practică, modulară.

mobila victoriana

  1. Stilul victorian
În ultimii ani există o tendinţă crescută în ceea ce priveşte mobila vintage, mai exact stilul victorian. Un producător mobilă România care lucrează în lemn masiv sigur are de câştigat dacă produce un astfel de mobilier. Vorbim de un stil bogat din punct de vedere al ornamentelor, cu figurine precum îngeraşii, cu fructe, inimioare, coloane și alte elemente care se regăsesc din plin. Un aspect important îl reprezintă picioarele mobilierului şi a scaunelor care sunt curbate. Dacă foarte mulți ani nuanţele folosite au fost închise la culoare, în ultimii ani predomină nuanţele deschise şi albul.

mobila rococo

  1. Stilul Rococco
Numele sună pompos, franţuzesc pentru că vinovat de apariţia lui este regele Louis al XV-lea. Este un stil opulent plin de ornamente şi sculpturi de dimensiuni mici, picturi în ulei, oglinzi, cu alte cuvinte, feminin. Dacă ar există un superlativ pentru cuvântul lux, acesta ar fi Rococco. Madame de Pompadur (de profesie amantă) este cea care a redecorat palatele regale în stilul luxurian Rococco în timp ce Franţa murea de foame. Moda cere sacrificii… Există şi in  România producători mobilă de lux care folosesc stilul Rococco, tapiţeriile fiind unele deosebit de frumoase.

mobila mission

  1. Stilul Mission
Acest stil tânăr (ţinând cont că el a apărut la începutul secolului 20) este prezent în cele mai multe showroom-uri şi magazine de mobilă, chiar dacă cei mai mulţi dintre noi nu-l ştim după nume. Veţi recunoaşte uşor piesele făcute în principal din stejar masiv, cu multe linii drepte, fără decoraţiuni sculptate sau pictate. Nu cred să existe producător de mobilă din România care să nu prelucreze stejarul în stilul Mission.

mobila chabby chic

  1. Stilul Chabby Chic
În ultimul timp revine în forţă stilul Chabby Chic care aduce în lumină mobilierul vintage vopsit în culori deschise (mult alb) şi pictat cu modele florale pastel. Sunt convinsă că aţi zărit obiecte de mobilier, cutii de bijuterii, lampadare pictate cu floricele de lavandă, liliac, trandafiri, etc. Acest stil feminin are din ce în ce mai mulți adepţi (sau mai bine zis adepte) iar asta nu poate fi decât de bine pentru producători mobilă.
Mai sunt foarte multe stiluri de mobilier (Chippendale, Federal, Baroc, Art Deco, Napoleon, Empire, Venetian, Biedermeier, Florentin etc) care la randul lor se divid in multe altele. Important este că există producători si cumpărători pentru toate stilurile.



Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu