vineri, 4 martie 2016

Mobila pictată, între nou și vechi


Vorbeam într-un articol despre faptul că marii retaileri au dezechilibrat parţial şi temporar piaţa producătorilor de mobilier de la noi din ţară. Acesta a fost momentul în care mulţi producători mobilă s-au reinventat, au căutat o soluţie de a continua să producă mobilă de calitate.
Aşa a reuşit un producător mobilă România să reînvie o tradiţie, căci în zona Transilvaniei mobilierul masiv se picta în culori vii, se orna cu picturi bogate, simetrice. Vă aduceţi aminte de lăzile de zeste pe care stăteau aranjate frumos covoare, plăpumi, cuverturi şi care erau pictate cu diverse motive florale? Niciuna nu era la fel, fiecare părea să aibe suflet, să spună o poveste tristă sau veselă, după caz. La de lăzi, la scaune şi mese şi până la dulapuri pictate nu a fost decât un pas…

lada de zestre pictata manual


Pentru că ne-am creat un nume ca producători mobilă, pentru că mobila pictată românească este de o frumuseţe rară, străinii au devenit repede interesaţi şi câteva firme au început să exporte mobilă pictată cu aspect vintage. Pornind de la o soluţie de supravieţuire s-a ajuns la un nou curent şi tot mai multă lume a fost interesată de mobilierul pictat.
Pentru un producător mobilăRomânia a devenit o provocare să găsească tineri talentaţi care să picteze manual elementele de mobilier. Este nevoie de multă muncă, răbdare şi nu în ultimul rând, mult talent şi dăruire. Internetul abundă azi în modele care îţi taie respitatia prin frumuseţea şi delicateţea cu care sunt pictate. Formele simple, ţărăneşti ale mobilierului sunt desăvârşite de pensulă şi culoare. Când privesc astfel de piese mă gândesc fără să vreau la celebrele vase din dinastia Ming.
Este o mare bucurie să vezi cum o tradiţie reînvie ca pasărea Phoenix şi se înalță, creşte, este recunoscută şi apreciată. Mă bucură interesul mai multor producători mobilă pentru acest curent, mă bucură interesul românilor de a avea în casele lor astfel de mobilier, mă bucură interesul străinilor care dezvoltă exportul unui mobilier tradiţional românesc.

mobila pictata


Mobila pictată scoate orice încăpere din anonimat, adaugă personalitate, spune despre proprietar că este cel puţin înclinat către lucrurile frumoase, unice, că iubeşte calitatea şi tradiţiile româneşti. Un producător mobilăRomânia care va adăuga şi elemente tradiţionale din zona ţării de unde provine va avea doar de câştigat şi va ieşi în evidenţă prin model, culori folosite sau chiar tehnici noi.
Pentru mine şi pentru mulţi alţii este o mare încântare să privim elemente de mobilier care au în spate o tradiţie, o poveste, care reflectă bogăţia şi frumuseţea sufletească a celui care a prelucrat lemnul şi a celui care a ţinut pensula în mână, care fac ca pupila ochiului să se dilate de plăcere şi admirație. Aş renunţa fericită la o mobilă Rococco (care are elemente pictate) în favoarea unei mobile pictate sub semnătura unui producător mobilă România.
E nevoie câteodată să fii în pragul morţii ca să poţi renaşte, aşa s-a întâmplat şi cu mobila pictată, a reapărut în cataloagele multor producători mobilă şi a fost unul din cele mai bune lucruri care li s-a putut întâmpla din punct de vedere profesional.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu