marți, 29 martie 2016

Teiul în prelucrearea lemnului masiv

Dacă în articolul trecut am vorbit despre lemnul de castan, astăzi vreau “sa-i dăm Caesarului ceea ce i se cuvine” și vom vorbi despre tei, nu despre parfumate flori, nu despre mierea de tei, ci despre lemnul de culoarea paielor de grâu folosit de-a rândul secolelor în producția de mobilier și elemente sculptate.
Mulți producători mobilă lemn masiv aleg lemnul de tei pentru proprietățile lui, pentru stabilitatea și comportamentul lui de-a lungul anilor.

flori de tei
  1. Lemn de esență moale
Sculptorii preferă de departe lemnul de tei, motiv pentru care cele mai frumoase altare, catapetesme și iconostase din bisericile și mănăstirile românești sunt sculptate în lemn de tei. Deși este un lemn de esență moale, este suficient de tare și de stabil pentru a crea elemente de mobilier care să reziste sute de ani fără să necesite restaurare.
  1. Lemn pentru construcții
Teiul este lemnul preferat pentru producătorii de cherestea, lambriuri, jaluzele și obloane. Se prelucrează, respectiv se taie ușor, are rezistentă mare la îndoire și poate fi vopsit în orice nuanță. Dacă îi veți păstra culoarea naturală veți observă că aceasta se închide la culoare de-a lungul anilor.
  1. Mobilier lemn masiv
Teiul este preferatul multor producători de mobilier lemn masiv, mai ales a celor care produc mobilă cu elemente sculptate, care vor să dea un aspect vintage mobilei, fie că vorbim despre sufragerii lemn masiv, fie că vorbim despre dormitoare lemn masiv. Faptul că este un lemn care se poate curba ușor, care este suficient de moale pentru a putea fi sculptat cu ușurință le permite producătorilor să realizeze elemente unice de o frumusețe deosebită. Elementele scultate manual în lemnul de tei înnobilează orice piesă, indiferent de mărimea ai. Tot din lemnul de tei se pot realiza frumoasele fotolii lemn masiv care cu ajutorul sculpturii și a foițelor de aur pot fi transformate în ceva cu totul deosebit, mărturie stau de multe secole scanele arhierești.

chitara din lemn de tei
  1. Lemn cu proprietăți acustice
Lemnul de tei este preferat și de producătorii de instrumente muzicale precum chitările electrice (habar nu aveam de acest lucru în urmă cu o jumătate de oră), precum instrumentele de suflat și instrumentele de percuție mici.
  1. Teiul și literatura
Românii asociază teiul cu Eminescu, cu forța lui creativă, cu frumusețea metaforelor create de marele poet și prozator român, nu întâmplător i se aduce omagiul “la umbra teiului bătrân”. Numele lui Victor Hugo este de asemenea legat de frumosul și parfumatul arbore. Producătorii de mobilier lemn masiv crează metafore vizuale, tactile și mai ales, utile caci toți avem nevoie de mobilă.
Pe lângă mobilă lemn masiv, producătorii români tradiționali realizează din lemn de tei diverse decorațiuni precum linguri de lemn sculptate, obiecte de cult, cutii de bijuterii sculptate și pictate cu diverse motive, rame de tablori, bijuterii fantezie, reprezentări migăloase în miniatură a diverselor monumente naționale etc; toate scupltate manual, de o precizie și o frumusețe ce încânta ochiul și sufletul deopotrivă.


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu