joi, 31 martie 2016

Și mobila din lemn masiv s-a născut la țară


Circulă o expresie cum că “Viata s-a născut la sat” cu care eu sunt total de acord, așa cum sunt convinsă că și meșteșugurile s-au născut tot acolo. De exemplu, nu cred că înaintașii noștri din mediul rural mergeau la oraș să-și cumpere mobilă; mergeau în cea mai apropiată pădure unde își alegeau lemnul atât pentru pentru mobilier cât și pentru construcția caselor. Și acum, întâmplător sau nu, foarte mulți producători mobilă lemn masiv au fabricile sau atelierele în satele de la marginea orașelor.
casa traditionala
Va spuneam într-unul din articolele trecute despre faptul că suntem norocoși să avem așa de multe specii de arbori, multe esențe de lemn (atât tare cât și moale) ce pot fi prelucrate în funcție de cererea existentă în piață. Norocoși suntem și petru iernile cu zile scurte în care femeile torceau lâna, țeseau la război sau coseau iar bărbații sculptau în lemn, realizau articole utile gospodăriei sau obiecte de décor. Lemnul, mobilierul din lemn masiv, au fost atât de prezente de-a rândul generațiilor în casele noastre încât acum ne este greu să acceptăm alte materiale (chiar dacă sunt mai ieftine). O mobilă lemn masiv are o încărcătură emoționalaă, are în spate ani de viață, ani în care copacul s-a dezvoltat, a făcut umbră locului unde a crescut, a fost casă unor mici animale sau locul unde păsările și-au făcut cuibul. Nu ai cum să privești un obiect de mobilier lemn masiv fără să îi vezi și admiri striațiile, nervurile și să nu realizezi că pe acolo a curs sevă, viață.
mobilier din lemn masiv, set mobilier din lemn masiv, fotolii lemn masiv
Eu ador lemnul. Într-o zi voi avea o căsuță din bușteni de lemn undeva într-un sat uitat de lume și de Dumnezeu, cocoțată pe vârful unui deal, la marginea unei păduri. Sincer, sper că acest vis să se realizeze înainte de a ieși la pensie , deși nici atunci nu va fi prea târziu. Visez la o casă simplă, țărănească cu elemente naturale, cu obloane de lemn la geamuri și verandă de unde să privesc seara apusul soarelui. Nu voi căuta în magazine nici sufragerii lemn masiv, nici dormitoare lemn masiv, voi căuta un producător local care să le realizeze cât mai rustic și mai personal sau poate un om talentat din partea locului.
Vreau mai multe fotolii lemn masiv. Câteva le vreau afară pe mica terasă cu mușcate roșii (bunica spunea că florile astea îndepărtează spiritele rele) unde să-mi servesc vecinii cu plăcinte proaspăt scoase din cuptor. Pentru exterior aș putea renunța la fotolii în favoarea unei bănci din lemn masiv cu spătar pe care aș pune o pătură țesută sau un țol. Iarna vreau să mă cuibăresc într-un foltoliu și să stau la gura sobei cu o ceașcă de ceai cald. Acolo nu voi avea nici televizor, nici internet și cu atât mai puțin voi avea nevoie de smartfone. Și timpul va curge altfel acolo …

Până ca acest vis să devină realitate încerc să am aici, într-unul din marile orașe, lucruri cât mai naturale, care să îmi dea acea stare de confort și de apropiere față de natură, motiv pentru care am optat pentru un mobilier lemn masiv cu elemente antichizate, articole din fier forjat și veselă tradițională de lut pictată manual. Toate acestea mă aduc cu un pas mai aproape de visul meu.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu