joi, 10 martie 2016

2016, un an bun pentru producătorii de mobilă

Anul acesta se anunța a fi unul bun pentru producătorii de mobilă și deosebit de bun pentru cei ce produc mobilă din lemn masiv. De ceva timp, curentul bio/eco ia amploare și nu se limitează doar la sectorul alimentar (în mod deosebit al suplimentelor), el continuă și cu cel de producție ( fie că este vorba de haine, accesorii sau mobilier). Lemnul masiv este din nou “pe val” și perioada de stabilitate economică (cât o mai dura) îi priește.

mobila din lemn masiv


Sunt convinsă că toți acei producători mobilă lemn masiv care se vor alinia tendințelor din această perioadă vor avea doar de câștigat. Dacă în ultimii doi sau trei ani mobila antichizată, cu elemente decorative, câștigase un teren important, lucrurile încep să se mai domolească în acest sens și stilurile Mission, Arts and Crafts și Crafrsmann devin din ce în ce mai populare.
Cele trei stiluri de mai sus, foarte ușor de confundat (nici eu nu reușesc tot timpul să fac diferența între ele) au ca element central comun simplitatea. Mobila din lemn masiv este robustă, fără sculpturi, cu linii și unghiuri drepre, aduce un pic cu un mobilier țărănesc, putem spune chiar că are un aer auster. După atetea elemente pictate cu care ne obișnuisem deja, acest mobilier lemn masiv pare să vină ca o noutate, ca ceva proaspăt (deși nu este), pare să fie ca un ceai de mentă după ce o perioadă am băut doar ceai de tei. Lăsând metafora la o parte aceste tipuri de mobilier vor fi mereu de actulitate tocmai pentru liniile lor simple.
Dacă ne oprim puțin să privim niște sufragerii lemn masiv vom observa că accentul cade pe comode, mese de cafea și fotolii lemn masiv, toate sunt simple, foarte drepte cu unghiuri de 90 de grade. Sunt robuste și foarte stabile. Aceeași robustețe o regăsim și în cazul celor mai multe dormitoare lemn masiv unde patul cu tăblie simplă și picioare pătrate ne duce cu gândul la agroturism, la cabane rustice de lemn cu paturi simple și lenjerie albă de bumbac.

dormitoare lemn masiv


Eu mă bucur că aceste stiluri au revenit la modă, mai taie puțin din “dulceața” mobilierului antichizat, aduc un aspect natural locuințelor, aduc un aer ușor țărănesc și modern în același timp. Liniile simple, geometrice permit rearanjarea decorului atunci când vă plictisiți, tot ce trebuie să faceți este să le mutați. Culorile sunt și ele naturale , calde, fără jocuri de culori, un rol important jucându-l lumina și lăsând locul accesoriilor din cameră să fie puse în valoare.

O altă parte frumoasă a stilurilor Mission, Arts and Crafts și Crafrsmann (de multe ori acestea se întrepătrund) este aceea că acest mobilier lemn masiv poate fi atât urban cât și rural, este potrivit atât caselor cu pretenții cât și unor cabane, mai ales montane. Este o mobilă frumoasă prin simplitate, este “little black dress” al producătorilor de mobilă.  

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu