vineri, 18 martie 2016

Ce au castanele si mobila în comun? Lemnul…

Cui nu îi place mirosul de castane coapte? Micile fructe sunt delicioase și în zona de unde provin eu piureul de castane este la fel de popular ca cel de cartofi. Nu voi intra mai adânc în această discuție pentru că gurmandă cum sunt, am să mă abat de la subiectul de azi, lemnul de castan.

castane prajite

Chiar dacă lemnul de castan nu este cel mai popular la noi în țară, cu pași mărunți și timizi, el a început să-și găsească locul în casele și birourile românilor. Obiectele de mobilier din lemn de castan excelează atât la capitolul frumusețe naturală cât și la capitolul rezistentă.
Este foarte adevărat că mulți producători mobilă lemn masiv se feresc să folosească lemnul de castan, asta datorită dificultății de a obține cherestea de mari dimensiuni din el, fapt care îi obligă să construiască mobilier de dimensiuni reduse. Cei care îndrăznesc să folosească acest lemn de esență tare, dur știu că au dat lovitura cu piese atemporale care pot rezista la fel de bine atât în interior cât și în exterior. Culoarea închisă, plină și vibrantă face ca obiectele de mobilier să nu necesite altă culoare decât cea naturală.
Atunci când ai ales o piesă de mobilă lemn masiv realizată din esență de castan să fii sigur că ai făcut o investiție bună. Te-ai ales cu un mobilier care va rezista frumos în timp, care poate fi recondiționat ușor și care va deveni punctul de atracție al camerei atât prin frumusețea culorii cât și a prelucrării ce pun în valoare liniile minunat evidențiate natural. În realizarea de sufragerii lemn masiv producătorii români au ales infuente japoneze și au realizat piese care te surprind prin frumusețea simplă, prin curbarea ușoară a marginilor care împletesc masculinul cu femininul într-o armonie deplină, ca într-o poezie.
Pentru dormitoare lemn masiv, lemnul de castan vine să sublinieze din nou frumusețea prin culoare. Tăbliile de pat sculptate sau cu elemente decorative, comodele cu sertare simple și mânare rustice transformă mobilierul din lemn de castan într-unul luxuriant cu elemente antichizate, artistic lucrate și cu accent pe finisaje.

dulap din lemn de castan

Dacă până de curând lemnul de castan era folosit de români în producția butoaielor de lemn masiv (suntem o țară cu tradiție în realizarea de butoaie) și a pardoselilor, mă bucură interesul celor care aleg să realizeze și mobilier lemn masiv din frumosul castan. Vă spuneam mai devreme că este un lemn care poate fi folosit și că mobilier de grădină, motiv pemtru care vă puteți înfrumuseța o terasă exterioară cu o masă și câteva fotolii lemn masiv în care să vă relaxați în serile frumoase de vară sau în zilele calde de iarnă.
Mobila lemn masiv realizată din castan este una de lux, este o mobilă care poate îmbrăca mai multe stiluri și care nu are nevoie de multe elemente sculptate, poate doar niște mânere de efect. Este atât de frumoasă natural încât ar fi o mutilare să insiști să realizezi sculpturi complicate sau să insiști să-i schimbi culoarea. Îmi doresc să văd din ce în ce mai multe piese și în magazinele noastre de profil.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu