joi, 31 martie 2016

Și mobila din lemn masiv s-a născut la țară


Circulă o expresie cum că “Viata s-a născut la sat” cu care eu sunt total de acord, așa cum sunt convinsă că și meșteșugurile s-au născut tot acolo. De exemplu, nu cred că înaintașii noștri din mediul rural mergeau la oraș să-și cumpere mobilă; mergeau în cea mai apropiată pădure unde își alegeau lemnul atât pentru pentru mobilier cât și pentru construcția caselor. Și acum, întâmplător sau nu, foarte mulți producători mobilă lemn masiv au fabricile sau atelierele în satele de la marginea orașelor.
casa traditionala
Va spuneam într-unul din articolele trecute despre faptul că suntem norocoși să avem așa de multe specii de arbori, multe esențe de lemn (atât tare cât și moale) ce pot fi prelucrate în funcție de cererea existentă în piață. Norocoși suntem și petru iernile cu zile scurte în care femeile torceau lâna, țeseau la război sau coseau iar bărbații sculptau în lemn, realizau articole utile gospodăriei sau obiecte de décor. Lemnul, mobilierul din lemn masiv, au fost atât de prezente de-a rândul generațiilor în casele noastre încât acum ne este greu să acceptăm alte materiale (chiar dacă sunt mai ieftine). O mobilă lemn masiv are o încărcătură emoționalaă, are în spate ani de viață, ani în care copacul s-a dezvoltat, a făcut umbră locului unde a crescut, a fost casă unor mici animale sau locul unde păsările și-au făcut cuibul. Nu ai cum să privești un obiect de mobilier lemn masiv fără să îi vezi și admiri striațiile, nervurile și să nu realizezi că pe acolo a curs sevă, viață.
mobilier din lemn masiv, set mobilier din lemn masiv, fotolii lemn masiv
Eu ador lemnul. Într-o zi voi avea o căsuță din bușteni de lemn undeva într-un sat uitat de lume și de Dumnezeu, cocoțată pe vârful unui deal, la marginea unei păduri. Sincer, sper că acest vis să se realizeze înainte de a ieși la pensie , deși nici atunci nu va fi prea târziu. Visez la o casă simplă, țărănească cu elemente naturale, cu obloane de lemn la geamuri și verandă de unde să privesc seara apusul soarelui. Nu voi căuta în magazine nici sufragerii lemn masiv, nici dormitoare lemn masiv, voi căuta un producător local care să le realizeze cât mai rustic și mai personal sau poate un om talentat din partea locului.
Vreau mai multe fotolii lemn masiv. Câteva le vreau afară pe mica terasă cu mușcate roșii (bunica spunea că florile astea îndepărtează spiritele rele) unde să-mi servesc vecinii cu plăcinte proaspăt scoase din cuptor. Pentru exterior aș putea renunța la fotolii în favoarea unei bănci din lemn masiv cu spătar pe care aș pune o pătură țesută sau un țol. Iarna vreau să mă cuibăresc într-un foltoliu și să stau la gura sobei cu o ceașcă de ceai cald. Acolo nu voi avea nici televizor, nici internet și cu atât mai puțin voi avea nevoie de smartfone. Și timpul va curge altfel acolo …

Până ca acest vis să devină realitate încerc să am aici, într-unul din marile orașe, lucruri cât mai naturale, care să îmi dea acea stare de confort și de apropiere față de natură, motiv pentru care am optat pentru un mobilier lemn masiv cu elemente antichizate, articole din fier forjat și veselă tradițională de lut pictată manual. Toate acestea mă aduc cu un pas mai aproape de visul meu.

marți, 29 martie 2016

Teiul în prelucrearea lemnului masiv

Dacă în articolul trecut am vorbit despre lemnul de castan, astăzi vreau “sa-i dăm Caesarului ceea ce i se cuvine” și vom vorbi despre tei, nu despre parfumate flori, nu despre mierea de tei, ci despre lemnul de culoarea paielor de grâu folosit de-a rândul secolelor în producția de mobilier și elemente sculptate.
Mulți producători mobilă lemn masiv aleg lemnul de tei pentru proprietățile lui, pentru stabilitatea și comportamentul lui de-a lungul anilor.

flori de tei
  1. Lemn de esență moale
Sculptorii preferă de departe lemnul de tei, motiv pentru care cele mai frumoase altare, catapetesme și iconostase din bisericile și mănăstirile românești sunt sculptate în lemn de tei. Deși este un lemn de esență moale, este suficient de tare și de stabil pentru a crea elemente de mobilier care să reziste sute de ani fără să necesite restaurare.
  1. Lemn pentru construcții
Teiul este lemnul preferat pentru producătorii de cherestea, lambriuri, jaluzele și obloane. Se prelucrează, respectiv se taie ușor, are rezistentă mare la îndoire și poate fi vopsit în orice nuanță. Dacă îi veți păstra culoarea naturală veți observă că aceasta se închide la culoare de-a lungul anilor.
  1. Mobilier lemn masiv
Teiul este preferatul multor producători de mobilier lemn masiv, mai ales a celor care produc mobilă cu elemente sculptate, care vor să dea un aspect vintage mobilei, fie că vorbim despre sufragerii lemn masiv, fie că vorbim despre dormitoare lemn masiv. Faptul că este un lemn care se poate curba ușor, care este suficient de moale pentru a putea fi sculptat cu ușurință le permite producătorilor să realizeze elemente unice de o frumusețe deosebită. Elementele scultate manual în lemnul de tei înnobilează orice piesă, indiferent de mărimea ai. Tot din lemnul de tei se pot realiza frumoasele fotolii lemn masiv care cu ajutorul sculpturii și a foițelor de aur pot fi transformate în ceva cu totul deosebit, mărturie stau de multe secole scanele arhierești.

chitara din lemn de tei
  1. Lemn cu proprietăți acustice
Lemnul de tei este preferat și de producătorii de instrumente muzicale precum chitările electrice (habar nu aveam de acest lucru în urmă cu o jumătate de oră), precum instrumentele de suflat și instrumentele de percuție mici.
  1. Teiul și literatura
Românii asociază teiul cu Eminescu, cu forța lui creativă, cu frumusețea metaforelor create de marele poet și prozator român, nu întâmplător i se aduce omagiul “la umbra teiului bătrân”. Numele lui Victor Hugo este de asemenea legat de frumosul și parfumatul arbore. Producătorii de mobilier lemn masiv crează metafore vizuale, tactile și mai ales, utile caci toți avem nevoie de mobilă.
Pe lângă mobilă lemn masiv, producătorii români tradiționali realizează din lemn de tei diverse decorațiuni precum linguri de lemn sculptate, obiecte de cult, cutii de bijuterii sculptate și pictate cu diverse motive, rame de tablori, bijuterii fantezie, reprezentări migăloase în miniatură a diverselor monumente naționale etc; toate scupltate manual, de o precizie și o frumusețe ce încânta ochiul și sufletul deopotrivă.


vineri, 18 martie 2016

Ce au castanele si mobila în comun? Lemnul…

Cui nu îi place mirosul de castane coapte? Micile fructe sunt delicioase și în zona de unde provin eu piureul de castane este la fel de popular ca cel de cartofi. Nu voi intra mai adânc în această discuție pentru că gurmandă cum sunt, am să mă abat de la subiectul de azi, lemnul de castan.

castane prajite

Chiar dacă lemnul de castan nu este cel mai popular la noi în țară, cu pași mărunți și timizi, el a început să-și găsească locul în casele și birourile românilor. Obiectele de mobilier din lemn de castan excelează atât la capitolul frumusețe naturală cât și la capitolul rezistentă.
Este foarte adevărat că mulți producători mobilă lemn masiv se feresc să folosească lemnul de castan, asta datorită dificultății de a obține cherestea de mari dimensiuni din el, fapt care îi obligă să construiască mobilier de dimensiuni reduse. Cei care îndrăznesc să folosească acest lemn de esență tare, dur știu că au dat lovitura cu piese atemporale care pot rezista la fel de bine atât în interior cât și în exterior. Culoarea închisă, plină și vibrantă face ca obiectele de mobilier să nu necesite altă culoare decât cea naturală.
Atunci când ai ales o piesă de mobilă lemn masiv realizată din esență de castan să fii sigur că ai făcut o investiție bună. Te-ai ales cu un mobilier care va rezista frumos în timp, care poate fi recondiționat ușor și care va deveni punctul de atracție al camerei atât prin frumusețea culorii cât și a prelucrării ce pun în valoare liniile minunat evidențiate natural. În realizarea de sufragerii lemn masiv producătorii români au ales infuente japoneze și au realizat piese care te surprind prin frumusețea simplă, prin curbarea ușoară a marginilor care împletesc masculinul cu femininul într-o armonie deplină, ca într-o poezie.
Pentru dormitoare lemn masiv, lemnul de castan vine să sublinieze din nou frumusețea prin culoare. Tăbliile de pat sculptate sau cu elemente decorative, comodele cu sertare simple și mânare rustice transformă mobilierul din lemn de castan într-unul luxuriant cu elemente antichizate, artistic lucrate și cu accent pe finisaje.

dulap din lemn de castan

Dacă până de curând lemnul de castan era folosit de români în producția butoaielor de lemn masiv (suntem o țară cu tradiție în realizarea de butoaie) și a pardoselilor, mă bucură interesul celor care aleg să realizeze și mobilier lemn masiv din frumosul castan. Vă spuneam mai devreme că este un lemn care poate fi folosit și că mobilier de grădină, motiv pemtru care vă puteți înfrumuseța o terasă exterioară cu o masă și câteva fotolii lemn masiv în care să vă relaxați în serile frumoase de vară sau în zilele calde de iarnă.
Mobila lemn masiv realizată din castan este una de lux, este o mobilă care poate îmbrăca mai multe stiluri și care nu are nevoie de multe elemente sculptate, poate doar niște mânere de efect. Este atât de frumoasă natural încât ar fi o mutilare să insiști să realizezi sculpturi complicate sau să insiști să-i schimbi culoarea. Îmi doresc să văd din ce în ce mai multe piese și în magazinele noastre de profil.

luni, 14 martie 2016

De ce mobilă din lemn masiv?

Toți ne dorim un mediu ambiental cât mai natural, cât mai sănătos și nu în ultimul rând, cât mai frumos. Nu există nimic mai frumos deca lemnul masiv atunci când vorbim de mobilier sau construcții. Este materialul care poate îmbrăca orice formă, orice culoare și care, cumva, continuă să trăiască și după ce a fost tăiat.

mobila din lemn masiv pentru dormitor

Vreau mobilă lemn masiv în casa mea, vreau să văd cum îmbătrânește alături de mine, cum își schimbă ușor culoarea odată cu trecerea anilor și reușește să arate mai tânără decât mine deși nu folosește cremă antirid. Sunt un pic invidioasă pe ea (invidia asta este un sentiment care apare din admirație). Avem așa de multe în comun… Spre exemplu, dacă unele din noi apelează la chirurgia plastică pentru a da timpul înapoi, poți găsi un restaurator de mobilier lemn masiv care să facă același lucru și cu mobila ta. V-am spus, e vie.
Nu există articol pe care să nu-l poți realiza și cei mai mulți producători mobilă lemn masiv sunt deschiși să se dezvolte, să vină cu noutăți în domeniu atât din punct de vedere estetic cât și din punct de vedere al esențelor de lemn folosite. Fiecare zonă de pe glob este altfel, fiecare pădure este altfel, fiecare lemn este diferit în funcție de sol, umiditate, altitudine etc. Copacii sunt ca oamenii, unici.
Când vorbim de sufragerii lemn masiv prima esența de lemn la care ne gândim este stejarul; nu știu dacă este pentru calitățile sale estetice, pentru culoarea sau rezistența sa sau pentru că stejarul, cel puțin pentru noi românii, a fost la îndemână. Cert este că din lemnul de stejar se pot crea adevărate opere de artă. Tot pe el îl întâlnim cel mai des și atunci când vorbim de dormitoare lemn masiv, fie ca este vorba de dulapuri, noptiere, tăblii de pat sau paturi. Sunt multe tipuri de lemn care se folosesc în crearea de mobilier însă stejarul continuă să conducă detașat.


Ce poate fi mai plăcut decât să citești o carte în fotoliul tău preferat? Frumoasele fotolii din lemn masiv, confortabile și încăpătoare, te îmbie să te cuibaresti în ele și să te relaxezi. Când voi îmbătrîni sper că mă voi bucura de un fotoliu balansoar mare în care să încăpă și vreo doi nepotei cărora să le citesc povești cu zâne, prințese, smei și cavaleri.
Am întâlnit câțiva producători lemn masiv și am fost surprinsă plăcut de dragostea cu care tratează lemnul, de grija arătată fiecărei operații sau prelucrări în parte. Fiecare esență cu care ei lucrează are parte de un tratament diferit în funcție de proprietățile sale, este pusă în valoare și continuă să trăiască pentru și alături de noi. Fiecare piesă de mobilă lemn masiv este lucrată și finisată până la perfecțiune.

Lemnul este minunat iar mobila care rezultă din prelucrerea lui este o artă.

joi, 10 martie 2016

2016, un an bun pentru producătorii de mobilă

Anul acesta se anunța a fi unul bun pentru producătorii de mobilă și deosebit de bun pentru cei ce produc mobilă din lemn masiv. De ceva timp, curentul bio/eco ia amploare și nu se limitează doar la sectorul alimentar (în mod deosebit al suplimentelor), el continuă și cu cel de producție ( fie că este vorba de haine, accesorii sau mobilier). Lemnul masiv este din nou “pe val” și perioada de stabilitate economică (cât o mai dura) îi priește.

mobila din lemn masiv


Sunt convinsă că toți acei producători mobilă lemn masiv care se vor alinia tendințelor din această perioadă vor avea doar de câștigat. Dacă în ultimii doi sau trei ani mobila antichizată, cu elemente decorative, câștigase un teren important, lucrurile încep să se mai domolească în acest sens și stilurile Mission, Arts and Crafts și Crafrsmann devin din ce în ce mai populare.
Cele trei stiluri de mai sus, foarte ușor de confundat (nici eu nu reușesc tot timpul să fac diferența între ele) au ca element central comun simplitatea. Mobila din lemn masiv este robustă, fără sculpturi, cu linii și unghiuri drepre, aduce un pic cu un mobilier țărănesc, putem spune chiar că are un aer auster. După atetea elemente pictate cu care ne obișnuisem deja, acest mobilier lemn masiv pare să vină ca o noutate, ca ceva proaspăt (deși nu este), pare să fie ca un ceai de mentă după ce o perioadă am băut doar ceai de tei. Lăsând metafora la o parte aceste tipuri de mobilier vor fi mereu de actulitate tocmai pentru liniile lor simple.
Dacă ne oprim puțin să privim niște sufragerii lemn masiv vom observa că accentul cade pe comode, mese de cafea și fotolii lemn masiv, toate sunt simple, foarte drepte cu unghiuri de 90 de grade. Sunt robuste și foarte stabile. Aceeași robustețe o regăsim și în cazul celor mai multe dormitoare lemn masiv unde patul cu tăblie simplă și picioare pătrate ne duce cu gândul la agroturism, la cabane rustice de lemn cu paturi simple și lenjerie albă de bumbac.

dormitoare lemn masiv


Eu mă bucur că aceste stiluri au revenit la modă, mai taie puțin din “dulceața” mobilierului antichizat, aduc un aspect natural locuințelor, aduc un aer ușor țărănesc și modern în același timp. Liniile simple, geometrice permit rearanjarea decorului atunci când vă plictisiți, tot ce trebuie să faceți este să le mutați. Culorile sunt și ele naturale , calde, fără jocuri de culori, un rol important jucându-l lumina și lăsând locul accesoriilor din cameră să fie puse în valoare.

O altă parte frumoasă a stilurilor Mission, Arts and Crafts și Crafrsmann (de multe ori acestea se întrepătrund) este aceea că acest mobilier lemn masiv poate fi atât urban cât și rural, este potrivit atât caselor cu pretenții cât și unor cabane, mai ales montane. Este o mobilă frumoasă prin simplitate, este “little black dress” al producătorilor de mobilă.  

vineri, 4 martie 2016

Mobila pictată, între nou și vechi


Vorbeam într-un articol despre faptul că marii retaileri au dezechilibrat parţial şi temporar piaţa producătorilor de mobilier de la noi din ţară. Acesta a fost momentul în care mulţi producători mobilă s-au reinventat, au căutat o soluţie de a continua să producă mobilă de calitate.
Aşa a reuşit un producător mobilă România să reînvie o tradiţie, căci în zona Transilvaniei mobilierul masiv se picta în culori vii, se orna cu picturi bogate, simetrice. Vă aduceţi aminte de lăzile de zeste pe care stăteau aranjate frumos covoare, plăpumi, cuverturi şi care erau pictate cu diverse motive florale? Niciuna nu era la fel, fiecare părea să aibe suflet, să spună o poveste tristă sau veselă, după caz. La de lăzi, la scaune şi mese şi până la dulapuri pictate nu a fost decât un pas…

lada de zestre pictata manual


Pentru că ne-am creat un nume ca producători mobilă, pentru că mobila pictată românească este de o frumuseţe rară, străinii au devenit repede interesaţi şi câteva firme au început să exporte mobilă pictată cu aspect vintage. Pornind de la o soluţie de supravieţuire s-a ajuns la un nou curent şi tot mai multă lume a fost interesată de mobilierul pictat.
Pentru un producător mobilăRomânia a devenit o provocare să găsească tineri talentaţi care să picteze manual elementele de mobilier. Este nevoie de multă muncă, răbdare şi nu în ultimul rând, mult talent şi dăruire. Internetul abundă azi în modele care îţi taie respitatia prin frumuseţea şi delicateţea cu care sunt pictate. Formele simple, ţărăneşti ale mobilierului sunt desăvârşite de pensulă şi culoare. Când privesc astfel de piese mă gândesc fără să vreau la celebrele vase din dinastia Ming.
Este o mare bucurie să vezi cum o tradiţie reînvie ca pasărea Phoenix şi se înalță, creşte, este recunoscută şi apreciată. Mă bucură interesul mai multor producători mobilă pentru acest curent, mă bucură interesul românilor de a avea în casele lor astfel de mobilier, mă bucură interesul străinilor care dezvoltă exportul unui mobilier tradiţional românesc.

mobila pictata


Mobila pictată scoate orice încăpere din anonimat, adaugă personalitate, spune despre proprietar că este cel puţin înclinat către lucrurile frumoase, unice, că iubeşte calitatea şi tradiţiile româneşti. Un producător mobilăRomânia care va adăuga şi elemente tradiţionale din zona ţării de unde provine va avea doar de câştigat şi va ieşi în evidenţă prin model, culori folosite sau chiar tehnici noi.
Pentru mine şi pentru mulţi alţii este o mare încântare să privim elemente de mobilier care au în spate o tradiţie, o poveste, care reflectă bogăţia şi frumuseţea sufletească a celui care a prelucrat lemnul şi a celui care a ţinut pensula în mână, care fac ca pupila ochiului să se dilate de plăcere şi admirație. Aş renunţa fericită la o mobilă Rococco (care are elemente pictate) în favoarea unei mobile pictate sub semnătura unui producător mobilă România.
E nevoie câteodată să fii în pragul morţii ca să poţi renaşte, aşa s-a întâmplat şi cu mobila pictată, a reapărut în cataloagele multor producători mobilă şi a fost unul din cele mai bune lucruri care li s-a putut întâmpla din punct de vedere profesional.

marți, 1 martie 2016

Mobilă şi capitalism

Dacă unii s-au născut în capitalism, într-o economie de piaţă sănătoasă şi concurenţială, alţii au fost puşi în faţa faptului împlinit şi au fost nevoiţi să înveţe repede. Sectorul de producători mobilă, cu precădere cel din lemn masiv sau furnir, după o perioadă de înflorire şi de export a avut de înfruntat importul marilor retaileri de mobilier. A urmat o perioadă care seamănă cu un grafic de trigonometrie al funcţiei sinus.

mobila din butoi


Nu doar un producător mobilăRomânia a preferat să lucreze numai pentru export, ci foarte mulţi. Datorită faptului că piaţa romanescă nu avea puterea de cumpărare a unui mobilier masiv, excelent executat şi finisat, exportul către ţări potente financiar a fost una din soluţiile găsite de mulţi producători, mobila românesacă ajungând până în îndepărtata Canada. Germania este una din ţările care deasemeni apreciază mobilierul românesc. Câţiva producători mobilă de renume au continuat să producă mobilier de calitate şi pentru piaţa românească, s-au modernizat, au redus costurile de producţie, și-au eficientizat departamentul logistic.
Nu au fost puţini acei producători mobilă ce au acceptat sistemul lohn producând mobilă sub numele unor branduri străine sau chiar româneşti. Trebuie să fi fost greu de acceptat pentru un producător mobilă România să creeze sub alt nume, dar a fost o solutie de a continua o afacere, una pe profit. Unele făbricuțe s-au specializat fix pe crearea anumitor elemente de mobilier. Alţi producători au găsit afaceri de nişă precum mobila din butoi.
Cu timpul, mobila din pal începe să ocupe o parte tot mai mare din piaţă, faptul că materia primă este mai ieftină, prelucrarea sau mai bine zis montajul este mai usor, timpul de execuţie mult mai scurt s-au reflectat în preţ şi în puterea de cumpărare a românilor. Mulţi dintre aceşti producatori, punând calitatea pe primul loc, jucându-se cu culorile, construind obiecte noi, avangardiste, și-au câştigat un nume în rândul marilor producători mobilă România. Foarte mulţi şi-au folosit imaginaţia, s-au folosit de sticlă, inox şi alte materiale pentru a crea obiecte de mobilier unice.

mobila de copii, camere de copii


Acei producători de mobila , fie din lemn, fie din pal care au intuit sau analizat că mobilierulpentru copii este o afacere în creştere, nu s-au înşelat. S-a creat o piaţă nouă dedicată celor mici şi nevoilor lor. Aşa că pătuţurile în formă de maşinuţe, castele sau cu diverse personaje de desen animat şi-au găsit repede cumpărătorii. Dacă mobila este şi versatilă, este că şi vândută.
Pentru acel producător mobilă România care foloseşte esenţe de lemn rare, care crează obiecte luxuriante care te duc cu gândul mai mult la artă decât la mobilier există o piaţă ţintă, mai mică, dar bine “motivată”.

În ultimii ani, lucrurile încep să se aşeze bine pentru toată lumea… Mobila din lemn masiv începe să fie din nou căutată de români, lucru de bun augur pentru orice producător mobilă care a continuat să ducă mai departe o tradiţie pe care să o completeze cu utilaje performante şi idei noi. Mobilierul din pal realizat la comandă are în continuare căutare iar pe retailer nu avem de ce să-l plângem, preţul îşi spune cuvântul şi nu va duce lipsă de cumpărători.