vineri, 26 februarie 2016

Tu ştii ce mobilă ai în casă? intră sa vezi stilurile dominante din industria mobilei.

Dacă pe marile podiumuri defilează manechine celebre şi dau viaţă unor noi tendinţe în modă propuse de creatori celebri, există acesta tendinţă şi în lumea marilor producători de mobilier care se adună în cadrul mai multor târguri internaţionale de mobilă pentru a propune noutăţi în materie de design, material şi culori. Propunerile lor crează noi curente, învie sau modelează curente vechi şi dau startul celorlalţi producători de mobilă .
Fiecare producător de mobilă din România care doreşte să se alinieze cu piaţa, cu tendinţele, cu cererea existentă sau viitoare îşi va alege cel puţin un curent, o direcţie către care îşi va îndrepta eforturile şi o parte din producţie. Informaţia este “cheia” în aceste zile în care lumea trăieşte pe jumătate on line, motiv pentru care, marii sau micii producători mobilă ar trebui să fie la curent cu noile tendinţe înaintea clientului.
În acest moment avem prezente în marile showroom-uri de mobilă mai multe tendinţe/stiluri.

mobila minimalista

  1. Minimalismul
Deşi minimalismul a apărut în anii ’60, cei mai mulţi producători mobilă România l-au speculat după anii 2000, bazându-se pe elemente de mobilier simple, discrete, cu linii drepte urmând principiul “Less is more”. Vorbim aici de o mobilă modernă, practică, modulară.

mobila victoriana

  1. Stilul victorian
În ultimii ani există o tendinţă crescută în ceea ce priveşte mobila vintage, mai exact stilul victorian. Un producător mobilă România care lucrează în lemn masiv sigur are de câştigat dacă produce un astfel de mobilier. Vorbim de un stil bogat din punct de vedere al ornamentelor, cu figurine precum îngeraşii, cu fructe, inimioare, coloane și alte elemente care se regăsesc din plin. Un aspect important îl reprezintă picioarele mobilierului şi a scaunelor care sunt curbate. Dacă foarte mulți ani nuanţele folosite au fost închise la culoare, în ultimii ani predomină nuanţele deschise şi albul.

mobila rococo

  1. Stilul Rococco
Numele sună pompos, franţuzesc pentru că vinovat de apariţia lui este regele Louis al XV-lea. Este un stil opulent plin de ornamente şi sculpturi de dimensiuni mici, picturi în ulei, oglinzi, cu alte cuvinte, feminin. Dacă ar există un superlativ pentru cuvântul lux, acesta ar fi Rococco. Madame de Pompadur (de profesie amantă) este cea care a redecorat palatele regale în stilul luxurian Rococco în timp ce Franţa murea de foame. Moda cere sacrificii… Există şi in  România producători mobilă de lux care folosesc stilul Rococco, tapiţeriile fiind unele deosebit de frumoase.

mobila mission

  1. Stilul Mission
Acest stil tânăr (ţinând cont că el a apărut la începutul secolului 20) este prezent în cele mai multe showroom-uri şi magazine de mobilă, chiar dacă cei mai mulţi dintre noi nu-l ştim după nume. Veţi recunoaşte uşor piesele făcute în principal din stejar masiv, cu multe linii drepte, fără decoraţiuni sculptate sau pictate. Nu cred să existe producător de mobilă din România care să nu prelucreze stejarul în stilul Mission.

mobila chabby chic

  1. Stilul Chabby Chic
În ultimul timp revine în forţă stilul Chabby Chic care aduce în lumină mobilierul vintage vopsit în culori deschise (mult alb) şi pictat cu modele florale pastel. Sunt convinsă că aţi zărit obiecte de mobilier, cutii de bijuterii, lampadare pictate cu floricele de lavandă, liliac, trandafiri, etc. Acest stil feminin are din ce în ce mai mulți adepţi (sau mai bine zis adepte) iar asta nu poate fi decât de bine pentru producători mobilă.
Mai sunt foarte multe stiluri de mobilier (Chippendale, Federal, Baroc, Art Deco, Napoleon, Empire, Venetian, Biedermeier, Florentin etc) care la randul lor se divid in multe altele. Important este că există producători si cumpărători pentru toate stilurile.



marți, 23 februarie 2016

Mobilă second hand. Pro sau contra?


Cei mai mulţi dintre noi avem reticenţe atunci când vine vorba de lucruri second hand, este o reacţie normală, mai ales atunci când vorbim de lucruri care ne ating pielea, cu care intrăm direct în contact.
Referitor la obiectele de mobilier, nu cred că este cazul să fim rezervaţi, acestea se pot dezinfecta şi curăţa uşor, iar când este vorba mobilă din lemn antichizat, nu avem de ce să stăm pe gânduri. De cele mai multe ori astfel de piese sunt lucrate din lemn de esenţă tare şi pot fi uşor recondiţionate printr-o uşoară şlefuire, lăcuire sau vopsire.

mobila second hand


Sunt convinsă că tentaţia de a achiziţiona piesa dorită direct de la un producător de mobilă antichizata este mare şi sunt la fel de convinsă că dacă vom căuta varianta second s-ar putea să o găsim la mai puţin de jumătate din preţ faţă de una nouă. Partea cea mai frumoasă la acest comerţ cu mobilă folosită este că vor fi salvaţi şi câţiva copaci.

Este o senzaţie minunată, o satisfacţie enormă atunci când achiziţionezi un mic mobilier antichizat şi îl readuci la viaţă. Un dulap antichizat pictat manual, chiar şi vechi, tot poate fi o investiţie bună, completam paisajul cu nişte obiecte shabby schic şi vom avea o cameră demnă de o revistă de amenajări interioare. Nu ar strica să vizităm târgurile de weekend, vom descoperi aici obiecte minunate, pline de istorie, cu finisaje deosebite lucrate manual. Astfel de piese nu se mai fac, e multă migală şi meşteşugurile s-au pierdut… Cu toată ştiinţa şi ingineria din zilele noastre mobila sculptată în stil renascentist nu se poate face “la normă”. Iată un motiv pentru care atunci când înclinăm spre un mobilier din lemn masiv este bine să luăm în considerare şi varianta second hand. Din fericire, putem găsi mobilă antichizata online, de acasă, din fotoliile noastre. Putem cere poze propietarului din diverse unghuiri, putem cere orice detaliu şi mai ales, putem negocia .
Vine cel de-al doilea copil? Nu este spaţiu suficient? Un pat rustic suprapus din lemn antichizat ar fi ideal. Dacă unul nou este prea scump, avem posibilitatea de a alege varianta second şi investi restul de bănuţi în saltele de calitate. Dacă sunt băieţi putem face rost de o plasă de mascare (camuflaj ), nişte căşti vechi de armată şi războiul e ca şi pornit. Dacă sunt fete, putem opta pentru perdeluţe înflorate, panglici şi fundiţe multicolore, plus o oglindă pentru viitoarele prinţese. Mai greu este să combinăm cele două stiluri, dar dacă e nevoie, soluţii se găsesc. Să nu uităm de steluţele fosforescente de pe tavan…

pat second hand reconditionat


Un mobilieralb vintage antichizat, chiar dacă a avut altă culoare înainte, ne va deschide noi orizonturi în decorarea camerei. Dintr-o dată vom avea posibilitatea să rearanjăm camera, să creăm spaţii care nu credeam că există, să adugăm culoare acolo unde nu credeam că e cu putinţă.


Mobilierul second hand, mai ales cel din lemn masiv poate fi versatil, poate fi revopsit în nuanţele dorite, este foarte uşor de întreţinut şi rezistent la zgârieturi. Nici o piesă care poate fi recondiţionată nu ar trebui să ajungă la reciclare, ar trebui salvată şi, respectiv, înfrumusețată.  

joi, 18 februarie 2016

Imaginaţia, “the final frontier”

“Star Trek: Space, the final frontier”, un film serial care făcea ca ziua de duminică să fie una aparte. Stăteam cuminte în faţa televizorului şi sorbeam fiecare cuvânt spus de Mironov, aşteptarea urma să fie răsplătită cu o nouă aventură, o nouă descoperire. Dacă în film spaţiul era ultima frontieră, în viaţa reală imaginaţia poate depăşi orice limită, este poate singura care, undeva, se întâlneşte cu infinitul.

mobila viitorului


Îmi închipuiam eu pe atunci că sertarele mobilei se vor închide singure şi fără zgomot, că voi avea spaţiu special conceput pentru recipiente (pe role!), că măsuţa de cafea se va transforma într-o masă de şase persoane? SF, aş fi spus! Nici nu vreau să mă gândesc în ce se va putea transforma scaunul pe care stau acum sau cum va arăta biroul meu peste zece ani…
Partea bună este că mobilierul devine multifuncţional şi ocupă tot mai puţin loc. Şi mai interesant este că am văzut din ce în ce mai multe piese de mobilă din lemn antichizat shabby chic, retro, vintage. Am găsit de curând un astfel de mic mobilier antichizat care poate fi atât scaun sau măsută de cafea cât şi cutie de depozitare, 3 în 1, ca ness-ul.

Stilul shabby chic este unul dulce şi romanţios cu parfum de femeie, plin de floricele şi culori pastel. Tot în această categorie intră şi piesele de mobilier antichizat pictat dacă desenul este cu floricele roz, bleu sau alte culori ivorii. Pentru că shabby înseamnă scorojit, vopseaua de bază nu trebuie întinsă uniform, ea trebuie să aibe patină, să pară veche, să arate ca mobila unei bunicuţe ce-şi împarte bătrâneţea cu câteva pisici. În ceea ce mă privește sloganul “less is more” mi se potriveşte şi nu mi-aş decora toată casa în acest stil. Aş putea să optez pentru un mobilier alb vintage antichizat şi pe alocuri să am câteva accente shabby shic. Numai gândul că toată casa mea va fi un pastel multicolor, cu pernute şi perdele înflorate face să mi se ridice părul în ceafă. E prea mult…

mobilier restaurat


O măsuţăde cafea antichizată rotundă poate deveni oricând un obiect potrivit curentului de mai sus dacă o vopsim albă. Aşezăm pe ea câteva accesorii precum o colivie sau un set de ceşcuţe înflorate sau o cutie cu floricele pastelate șş suntem în trend.
Trebuie să recunosc că am cunoştinţă despre câteva femei care şi-ar decora toată casa conform acestui curent uşor luxuriant, dar nu-mi închipui cum ar rezista un bărbat într-un astfel de decor. Nici nu vreau să mă gândesc că lenjeria patului ar putea fi albă cu bucheţele mici de flori roz şi accente de verde pal sau, mai rău, roz cu floricele bleu. Brrr… Cred că în astfel de situaţii s-au inventat concesiile. Dacă vreţi să vă convingeţi, căutaţi emisiunea în care Betsey Johnson, o cunoscută şi trăsnită creatoare de modă , îşi prezintă casa. Părerea mea este una neavizată desigur, şi chiar şi aşa, mie mi-a fost dificil să dau o formă cognitivă imaginilor, veţi vedea, vor fi edificatoare.


Ce ne aşteaptă peste câţiva ani? Ce preferinţe vom avea în materie de mobilier? Greu de spus, dar cu siguranţă imaginaţia de azi va fi realitatea de mâine.

miercuri, 17 februarie 2016

Un pas în spate


Dacă în urmă cu 50 de ani toată lumea căuta să ajungă să lucreze şi să se stabilească în marile oraşe, eu vreau la ţară, vreau casă cu curte, vreau o grădină mică şi poate şi câteva păsări (recunosc că habar n-am ce implică să creşti legume şi cu atât mai puţin partea cu crescutul animalelor). Cu toate astea, simt nevoia să mă retrag, să nu fiu dependentă de telefon, tabletă, internet, serviciu, etc. Vreau acea linişte și relaxare care se găsesc doar la sat, vreau să traiec alături de oamenii pe care îi descria aşa de frumos Coşbuc în poeziile sale. Sper din tot sufletul să existe…
casa rustica romaneasca


1. Nu vreau vilă cu etaj şi acoperiş de tablă albastră, vreau o căsuţă rustică, albă, fără termopane din PVCşi tavan fals cum am văzut că e mai nou la modă prin mai toate satele. Visez la o căsuţă cum doar în fotografiile vechi mai vezi, albă (parcă proaspăt văruită), cu rame verzi la geamuri și muşcate roşii (bătrânii spun că florile astea îndepărtează spiritele rele). Brrrrr…

2. În dormitor cu siguranţă voi avea un dulap lemn antichizat cu două sertare albe precum şi un pat antichizat cu două sertare albe, de preferinţa din lemn masiv, pentru că doar lemnul îţi poate amplifica acea stare de natural, de căldură, de vechi şi confortabil (am nevoie de cât mai multe sertare, am multe “nimicuri ” de ascuns în ele).

3. În living îmi doresc setmasă si scaune antichizate alb, vreau să iau cina în fiecare seară alături de familie, iar în zilele de sărbătoare la masă să se adune prietenii buni. Renunţ la televizorul LCD şi spaţiul care l-ar fi ocupat o să-l amenajez cu poliţe din lemn pe care vor sta victorioase cărţile, multe cărţi, o lampă pe gaz (la curent nu renunţ) și alte obiecte dragi mie.

4. Bucătăria să aiba mobilă din lemn antichizat, dar trebuie să fie modern utilată, am nevoie de arajaz şi cuptor normal ( nu cred că m-aş descurca cu o soba pe lemne, am crescut la bloc şi în plus, am şi două mâini stângi). Singurul care va lipsi (şi de care m-am descotorosit de ceva vreme) va fi cuptorul cu microunde.

bucatarie vintage


5. Undeva, într-un colt voi avea si un birou cu aspect antichizat, poate chiar un scrin, pentru asta cu siguranţă va trebui să folosesc calculatorul şi să caut mobilă antichizata online scrin, scopul scuză mijloacele.
Încă nu ştiu cum îmi voi câștiga existenţa acolo, nu am găsit încă o soluțţe, dar caut în continuare…


 Sper că viaţa la ţara este aţa cum mi-o închipui eu. Poate ar trebui să încep cu vizite mai lungi şi să o cunosc real, aşa cum este ea de fapt, nu cum o ştiu eu din cărţi, cărţi poate prea vechi ca să mai reflecte adevărul de azi.

miercuri, 10 februarie 2016

Mobila: între nevoie, modă şi decoraţiune


Toţi avem nevoie de mobilă…


Că este vorba de partea practică (undeva trebuie să-ţi pui hainele, în apartamentele mici nu e spaţiu pentru dressing) sau de mobillier ca şi decoraţiune, e clar că e necesar: cel mai uşor ar fi să îmbini utilul cu frumosul. E greu, dar posibil; au reuşit alţii, pot şi eu, poţi şi tu! Avem la îndemână cel mai preţios lucru: informaţia.
Este adevărat că mobila nu este o achiziţie de sezon, sunt şi aici tendinţe şi schimbări, dar nu la fiecare anotimp. Din punctul meu de vedere, lemnul rămâne mereu la modă.


mobila vintage

Ca peste tot în viaţă ai alegeri:


1. Te foloseşti de un decorator de interioare cu patalama, asta dacă ţi-l permiţi. Cu siguranţă îţi va da cele mai bune soluţii în funcţie de stilul pe care îl alegi. Un stil la modă care mie mi-e tare drag, recomandă mobila din lemn antichizat, şi nu spun asta pentru că sunt o fashion-istă, ci pentru că iubesc lemnul, pentru ce iubesc incaparile calde, cu personalitate, care au “istorie”. Minimalismul, care încă la modă, mie nu mi se potriveşte.

2. Te descurci... asta dacă ai imaginaţie, un pic de stil şi ceva îndemânare (şi feng shui-ul ar fi de folos). 
Cea mai uşoară variantă este să foloseşti o mobilă veche, o vopsea albă pentru lemn, un trafalete sau o pensulă pentru efecte şi te-ai ales cu un mobilier alb vintage antichizat. Dacă mai foloseşti şi câteva bucăţi de tapet pe care le poţi acoperi cu un strat subţire din apă şi aracet, ai trecut deja la un alt nivel… Ştiţi baghetele şi formele de polistiren care au apărut în toate magazinele de bricolaj? Le puteţi lipi pe mobilă, apoi pot fi vopsite în culoarea mobilei şi veţi obţine un efect de mobilă sculptată. Acum aţi ajuns la nivelul la cere vă puteţi ocupa şi de mobilierul prietenilor, sigur veţi avea cereri.


birou vintage


3. Marci banul! Să recunoaştem, nu toţi suntem talentaţi sau avem veleitati de rastauratori. Aşa că, dacă ai nevoie de un birou nou, Google, ca şi soţia, ştie tot. Cauţi preţuri birou clasic din lemn antichizat şi vei găsi cu cea mai mare uşurinţă magazine de mobilă antichizată online. Comanzi şi în câteva zile vei aveau un birou nou şi un aer vintage în încăpăre. Acum poţi aprinde ţigara de foi pe care o pusesei deoparte pentru momente deosebite. Ar merge şi o cafea… Poate şi un coniac… Poate ar fi bine să te apuci de trabă!

4. Studiază! Caută poze pe internet, vizitează magazine de profil, cere stafuri, etc. Poţi să cauţi în oraşul tău un producător de mobilă antichizată, astfel, există posibilitatea să reduci din cheltuieli.

Oricare variantă ai alege-o, este cea mai bună. Tu ştii ce vrei, alege o mobilă care să te reprezinte, care să spună ceva despre tine, despre stilul tău.