miercuri, 6 aprilie 2016

Casă nouă, mobilă veche

   Nu mai știu în ce moment al vieții mele am început să îmi doresc casa mea. Știu doar în ce moment am reușit. Așa a început povestea micului meu apartament, casă nouă (pentru mine) și mobilă atât veche cât și nouă. Pentru început esențiale ca și funcționalitate au fost baia și bucătăria.Bucătăria… Dulapurile și blaturile au fost achiziționate dintr-un magazin de profil, crem cu maro, un mobilier cât mai natural. Masa, o băncuță și 2 scaune le-am primit spre a ne folosi de ele până în momentul în care reușim să ne luăm noi altele. Băncuța și scaunele, din lemn masiv, cândva, au fost frumoase. Timpul și uzura se vedeau pe ele ca ridurile pe fața unei batrânici care a zâmbit toată viața. Recunosc că nu a fost idea mea să le recondiționăm, ci a soțului meu, dar am îmbrățișat misiunea cu entuziasm. De aici și până la a deține un mobilieralb vintage antichizat au fost doar câțiva pași.

mobilier antichizat, mobila pictata

1. Am achiziționat o vopsea albă pentru lemn.
2. Pasul doi a fost dificil: alegerea materialului pentru tapițerie. Opțiunile erau relativ simple: flori sau dungi.         Soțul meu dorea flori, în timp ce eu țineam morțiș să fie un material cu dungi, una dintre culori era musai să     fie verde, să am acel accent de culoare. Îi mulțumesc soțului pentru încredere și pornim în căutarea materialului care nu se lăsa ușor de găsit (poate dungile nu sunt la modă). Într-un mic magazin dintr-un complex comercial l-am zărit; era de fapt o țesătură specială pentru pergole (cum au cei din Grecia la geamuri). Nici că se putea mai bine, se spală foarte ușor cu buretele și puțin detergent.
3. Accesorii: capsator și capse ( nu e nevoie să fie unul profesional, a fost în jur de 20 de lei) + aracet.
4. Curățarea mobilei și îndepărtarea părților tapițate .5. Vopsirea în 2 straturi .6. Retapițarea (peste tapițeria     veche) .
7. Montaj și lipire cu aracet.
Voila!


Toată invesția a fost undeva până în 100 de lei. Am căutat un pic pe internet mobilă antichizata online
și nu-mi venea să cred câți bani am economisit. Dacă-mi voie să vă spun fără lipsă de modestie că a ieșit mai bine decât îmi închipuisem la începutul proiectului. Unii nici nu ne cred, dar avem poze ca și dovadă.Masa nu poate fi antichizată, e din pal lucios. Până reușesc să achiziționez o masă din lemn antichizat rustic, o acopăr pe cea veche cu o față de masă albă brodată manual. Recunosc, am o slăbiciune pentru lucrurile tradiționale. În completarea aspectului rustic au venit ca și cadou de casă nouă multe vase de lut tocmai de la Horezu, de la Bruno Valerian, un păstrător al tradițiilor și meșteșugurilor românești.Următorul pe lista de priorități a fost biroul. Scriu, deci am nevoie de el. Nu știu sigur dacă noi facem ca lucrurile să se așeze sau intervine Dumnezeu, căci m-am ales cu un birou cu aspect antichizat. Mi-aș fi dorit și un pat antichizat cu sertare, alb, dar ținând cont de suprafața camerei a trebuit să mă mulțumesc cu o canapea extensibilă. Nu știu dacă în urmă cu câțiva ani aș fi făcut acest lucru, să recondiționez și să antichizez obiecte de mobilier. Cred că m-am maturizat… Acum, când văd o piesă veche de mobilier mă gândesc cum aș putea să o transform într-un mic mobilier antichizat. Concluzia mea e simplă: dacă am reușit eu, poate reuși oricine.